Pasta alla Norma

Pasta alla Norma

SASTOJCI

500 g špageta
1/2 šake soli

SOS

2 veća plava patlidžana
1 konzerva pelata od 800 g
maslinovo ulje
so, biber
6 čenova belog luka
1 veliki crni luk
1 kašičica tucane ljute paprike (ili više po ukusu)
šaka listova svežeg bosiljka

ZA POSLUŽIVANJE

sveži bosiljak
ricotta salata (vrsta čvršćeg ricotta sira, ako nemate zamenite nekim drugim neutralnijim čvrstim svežim sirom)

 

PRIPREMA

Patlidžan isecite na kocke stranice 2 cm, ubacite u činiju, prelijte sa 4-5 kašike maslinovog ulja, posolite, poiberite pa ubacite u rernu zagrejanu na najjače oko 20 minuta. Nakon 10-ako minuta pečenja promešajte kako bi se sve ravnomerno zapeklo. Pazite da patlidžan ne izgori. Alternativno, kockice patlidžana možete ispržti u ulju pa začiniti solju i biberom.

Crni luk sitno iseckajte pa propržite u većem tiganju na par kašika maslinovog ulja. Dodajte ljutu papriku i beli luk protisnut na presu pa propržite tek toliko da zamiriše. Dodajte šaku iskidanih listova bosiljka i pelat i krčkajte nekoliko minuta. Najbolje je da koristite pelat u komadu. Nemojte ga sitno seckati već isecite svaki grubo na par većih komada. Nije potrebno da previše ukuvavate sos.

U međuvremenu skuvajte špagete u loncu punom vode prema uputstvu sa pakovanja da budu al dente. Gotove špagete ocedite, sačuvajte šolju vode u kojoj se testenina kuvala, vratite ih u lonac, dodajte sos od paradajza i pečeni plavi patlidžan. Sačekajte da se sve zagreje, dodajte vodu u kojoj se kuvala pasta po potrebi i ako treba dodatno začinite.

Poslužite posuto cepkanim listovima svežeg bosiljka i rendanim sirom.

Maj 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *