Palačinke oblaci

Palačinke oblaci

SASTOJCI

160 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašika šećera
300 ml mlaćenice (zamena može da bude jogurt ili toplo punomasno mleko u koje ste stavili 1 1/2 kašiku limunovog soka)
4-5 kašika kisele pavlake
2 kašike otopljenog putera + 3 kašike za pečenje palačinki
4 jajeta, žumanca odvojena od belanaca, na sobnoj temperaturi

 

PRIPREMA

Najpre pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U drugoj posudi umutite žumanca, dodajte im mlaćenicu i kiselu pavlaku. Tu smesu izručite u onu sa brašnom i sve zajedno promešajte, ne previše, grudvice su ok.

Ulupajte mikserom belanca dok ne dobijete gust sneg, par minuta. Belanca umešajte u testo, ali iz tri puta. Dobićete vrlo vazdušastu smesu za palačinke.

Zagrejte veliki teflonski tiganj. Stavite na njega malo putera i sipajte testo da se peče, mala šolja za kafu bi bila prava mera. Pecite palačinke na srednje jakoj vatri, kad dobiju zlatno braon boju prevrnite ih. Posle svake ture dodajte malo putera u tiganj. Možete da koristite i ulje, ali sa puterom je sve ukusnije.

Služite ih odmah, dok su još tople i pufnaste, na slici su splasle zbog čekanja. Najbolje su uz javorov sirup i bobičasto voće.

Februar 2015.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *