Njoke od rikote u paradajz sosu

Njoke od rikote

NJOKE

250 g rikote (sitnog sira)
1 žumance
malo muskatnog oraha
malo soli i bibera
20 g rendanog parmezana
20 g putera
60 g griza
50 g brašna

PARADAJZ SOS

2 čena belog luka
2 glavica crnog luka
50-100 g pancete (mesnate slanine)
1 kašika koncentrovanog paradajza
1 konzerva (400 g) paradajz pelata
1 kašika smeđeg šećera
malo soli i maslinovog ulja
par grančica svežeg timijana
malo listića sveže seckanog parmezana

 

PRIPREMA

Za njoke, rikotu stavite u cediljku i ostavite sat vremena da se ocedi. Posle tog vremena stavite je u činiju, dodajte žumance, muskatni orah, so, biber, puter i sve dobro promešajte. Potom, dodajte i rendani parmezan, griz i brašno pa zamesite kompaktno testo. Testo podelite na 4 dela, svaki nežno rastanjite u glistu isecite na male delove, pobrašnjavite i ostavite da odmore do kuvanja.

Za sos, na malo maslinovog ulja propržite zgnječen beli luk, dodajte sitno seckan crni luk, posolite, a nešto kasnije i pancetu. Kada luk omekša a panceta porumeni dodajte koncentrat paradajza i pelat (usitnite ga varjačom). Dodajte soli, bibera i malo šećera pa krčkajte sve zajedno dok njoke ne budu gotove.

U dosta slane vode u dve ture kuvajte njoke dok ne isplivaju na površinu, oko 3-4 minuta. Kuvane umešajte u sos, još kratko sve prodinstajte i servirajte.

 

SERVIRANJE

Na tanjir za serviranje stavite njoke, od gore ukrasite grančicama svežeg timijana i pospite sa malo parmezana.

April 2013.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *