Nemački medenjaci

Nemački medenjaci

SASTOJCI ZA KEKS

250 g brašna tip 400
125 g meda
50 g šećera
2 kašike putera (20 g)
1/2 kašičice sode bikarbone
1 jaje
3 kašičice začina za medenjake
1/4 kašičice mlevenog belog bibera
prstohvat soli

SASTOJCI ZA GLAZURU

2 šolje šećera u prahu
2 belanceta

 

PRIPREMA

Stavite puter, med, šećer i začin za medenjake u šerpicu i na tihoj vatri pustite da se puter istopi. Dobro promešajte. Sklonite sa vatre i nakon minut-dva ubacite blago umućeno jaje i dobro izmešajte žicom.

U posebnu činiju prosejte brašno i sodu bikarbonu, dodajte biber, pa zatim i mešavinu sa puterom. Dok možete mešajte viljuškom, a zatim zamesite testo rukama. Testo će biti gnjecavo, ali se neće lepiti za zidove činije. Ako želite, možete ga zamesiti i uz pomoć miksera sa nastavcima za mešenje testa.

Od testa pravite loptice veličine oraha i ređajte ih na 2 velika pleha od rerne obložena papirom za pečenje. Ukoliko testo počne da vam se lepi za ruke, operite ih i samo nastavite, na malo vlažne ruke će se slabije lepiti. Pecite u rerni zagrejanoj na 190°C oko 12 minuta.

Dok se keks peče pripremite glazuru. Počnite postepeno da dodajete šećer u prahu u belanca i mešajte žicom. Količina dodatog šećera veoma zavisi od veličine belanaca. Glazura ne treba da je pregusta, ali ni retka.

Pečene keksiće umačite u glazuru i ređajte ih na žicu od rerne da se suše. Biće potrebno da se svaki keks dva puta umoči u glazuru.

Nakon što se glazura osuši, medenjake prebacite u metalnu kutiju.

 

NAPOMENA
Ako želite, možete pripremiti domaću mešavinu za začin za medenjake.

Februar 2015.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *