Mufaleta

Mufaleta

SALATA OD MASLINA

150 g zelenih maslinki bez koštica
150 g crnih maslinki bez koštica
120 ml maslinovog ulja
4 čena belog luka
4 pune kašike kapara
2 crvene pečene paprike
120 g sušenog paradajza u ulju
1 kašičica sušenog origana
1 veza svežeg peršunovog lista
10-ak velikih listova bosiljka
2 kašike vinskog sirćeta

VEKNA

120 + 230 ml vode
2 kašičice suvog kvasca
130 + 420 g brašna
1 1/2 kašičice soli

PUNJENJE

oko 200 g raznih italijanskih sireva isečenih
na tanke kriške
oko 300 g italijanskih suhomesnatih proizvoda
isečenih na tanke kriške
salata sa maslinama
1 okrugla vekna hleba

 

PRIPREMA

Sve sastojke za salatu iseckajte i promešajte. Obavezno ostavite da odstoji bar jednu noć u frižideru pre upotrebe.

Za veknu u činiji pomešajte 120 ml tople vode, 1 kašičicu kvasca i 130 g brašna. Pokrijte i ostavite na toplom da udvostruči volumen.

U nadošli starter umešajte i ostale sastojke osim soli u glatko i meko testo i ponovo ostavite na toplom da udvostuči volumen.

Na kraju u testo umesite i so, oblikujte u veknu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da nadođe još 30-ak minuta. Pre nego što veknu ubacite u rernu poprskajte je vodom po površini kako bi se uhvatila lepa korica.

Pecite u rerni zagrejanoj na 220°C 25-30 minuta ili dok hleb ne dobije lepu boju korice.

Ocedite salatu od maslina od ulja. Veknu rasecite na pola po horizontali pa je izdubite ali pazite da ostane malo deblji sloj sredine uz koricu.

Namažite unutrašnjost vekne aromatizovanim uljem od salate. Gornju i donju polovinu sa unutrašnje strane namažite slojem salate od maslinki. Zatim krenite da ređate slojeve sira i suhomesnatog. Možete još jednom na sredinu naneti sloj salate, ali nije neophodno da je iskoristite celu, niti da upotrebite svo ulje iz nje. Preostalu salatu možete ponovo pomešati sa uljem i čuvati u frižideru.

Na kraju spojite dve polovine vekne i čvrsto je umotajte u providnu foliju i stavite u frižider. Preko stavite dasku za sečenje i pritisnite nečim teškim.

Ostavite veknu tako u frižideru najmanje 30 minuta pre piknika ili čak i celu noć.

naslovna212px
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *