Lisnati tart sa bundevom i kozijim sirom

Lisnati tart sa bundevom i kozijim sirom

BRZO LISNATO TESTO

225 g brašna
225 g hladnog putera
1/4 kašičice soli
120 ml ledene vode

FIL

750 g bundeve, očišćene
50 ml maslinovog ulja
šaka listova majčine dušice
150 g tvrđeg, svežeg kozjeg sira
40 g putera
3 struka praziluka (samo beli deo)
150 ml belog vina

 

PRIPREMA

Prvo pripremite testo. Prosejte brašno, dodajte so i pomešajte. U brašno dodajte puter isečen na kockice i rukama ga brzo utrljajte u brašno, ali tako da se i dalje osete pod rukom komadići putera. Dodajte vodu i umesite kompaktno testo. Nemojte dugo mesiti, dovoljno je da se sastojci povežu u čvrstu loptu. Testo oblikujte u disk, umotajte u providnu foliju i ostavite 20 minuta u frižideru. Zatim razvijte na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine oko 1,5 cm. Kraće krajeve pravougaonika preklopite ka sredini, pa ponovo sve preklopite da se formira četvoroslojni pravougaonik. Uvijte u foliju i ostavite 20 min u frižideru. Ceo proces ponovite još dva puta. Gotovo testo uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru do upotrebe.

Zagrejte rernu na 180°C. Bundevu isecite na kriške i rasporedite po plehu obloženom papirom za pečenje. Poprskajte je uljem, sitno seckanom majčinom dušicom, posolite i pecite oko 30 minuta, dok ne omekša. Ostavite je sa strane.

Zagrejte puter u tiganju, pa dodajte beli deo praziluka isečen na tanke kolutove. Dinstajte uz povremeno mešanje dok ne omekša, 10-15 minuta. Dodajte vino i dinstajte još malo dok ne ispari. Posolite po ukusu i ostavite da se prohladi.

Testo razvijte na papiru za pečenje u veliki krug. Izbockajte viljuškom, pa rasporedite praziluk, ostavljajući slobodno ivice širine 2 cm. Preko rasporedite kriške bundeve, pa usitnjen koziji sir. Lagano savijte slobodne ivice tako da drže fil.

Tart pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25-30 minuta.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *