Leskovačka mućkalica

Leskovačka mućkalica

Svako ima neki svoj recept za ovo jelo koje od ostataka roštilja pravi nešto sasvim posebno ali jedno je sigurno – meso mora biti prvo ispečeno na roštilju. Obavezno poslužite toplo, a ako želite da ga jedete onako kako ga jedu na jugu Srbije, saft zahvatajte koricom lepinje.

Leskovačka mućkalica

Leskovačka mućkalica

    Sastojci:
  • 2-3 glavice crnog luka (ili 2-3 veze mladog luka u sezoni)
  • malo (maslinovog) ulja
  • 3 pečene paprike
  • 4 paradajza
  • oko 700 g svinjskog mesa pečenog na roštilju (6 šnicli od vrata)
  • 1 kašičica dimljene aleve paprike
  • 1 kašičica ljute aleve paprike
  • 1 kašika koncentrovanog paradajza
  • 200 ml soka od paradajza
  • oko 300 ml vode
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika smeđeg šećera (ako vam je sos suviše kiseo)
  • so, biber
  • peršun list
    Priprema:
  1. U veći tiganj stavite sitno iseckan mladi luk, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i krčkajte na umerenoj vatri (često mešajući) dok potpuno ne omekša. Pojačajte vatru, dodajte koncentrovani paradajz i stalno mešajući pržite minut a onda dodajte sitno iseckan paradajz (prethodno oljušten i odvojen od semena) i papriku (pečenu i oljuštenu, isto očišćenu od semena), smanjite vatru, dodajte i sok od paradajza, 2 čena belog luka i poklopljeno krčkajte oko 15-ak minuta. Zatim dodajte obe vrste aleve paprike, malo šećera, soli, bibera i naseckanog mesa.
  2. Sve zajedno preručite u keramičku posudu sa poklopcem, dodajte malo vode da sve ogrezne i stavite u rernu da se peče. Prvo pojačajte rernu na 220-250°C a kada krene da vri smanjite na 180°C i krčkajte tako poklopljeno oko 1,5-2 sata.
  3. Kada se sos fino ukrčka, izvadite mućkalicu iz rerne, ostavite 15-ak minuta da odmori a zatim odozgo stavite sitno seckan peršun list i servirajte uz somun i mešanu salatu.
http://mezze.rs/leskovacka-muckalica/

Maj 2016
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *