Kuvana hobotnica sa pireom od paprike, paradajza, badema i lešnika na podlozi od bulgura sa aromatičnim travama

Kuvana hobotnica sa pireom od paprike, paradajza, badema i lešnika na podlozi od bulgura sa aromatičnim travama

SASTOJCI

600 g hobotnice
1 limun
3 lista lovora
3 čena belog luka
1 glavica belog luka
5 zrna crnog bibera
100 g pečenih lešnika
100 g pečenih oljuštenih badema
2 crvene paprike
2 paradajza
100 g bulgura
vezica sveže nane
vezica svežeg bosiljka
vezica sveže majčine dušice
maslinovo ulje
sok od pola limuna
biber
potočarka za dekoraciju
crna krupna vulkanska so

 

PRIPREMA

Dobro očistite i operite hobotnicu. Ako je hobotnica velika čekićem za meso joj izlupajte deblje krake. Stavite veliki lonac vode da proključa. Kada voda provri stavite hobotnicu, limun isečen na pola, biber, lovor i beli luk i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta do 1h. Kada se hobotnica lako nabada na viljušku znači da je gotova. Ocedite je od vode, ostavite je sa strane da se ohladi do sobne temperature i zatim isecite krake hobotnice na veće komade.

Potopite bulgur u malo mlake vode da omekša. Sitno iseckajte listove mente, bosiljka i majčine dušice i sve pomešajte sa bulgurom. Sve začinite po ukusu maslinovim uljem, limunovim sokom i biberom.

Isecite kapice sa neoljuštenog belog luka tako da se svi čenovi vide. Glavicu belog luka stavite iznad manjeg komada alu folije, posolite presečenu površinu i prelijte je maslinovim uljem. Zatvorite foliju. Pecite u rerni na 220°C bez ventilatora zajedno sa paprikom i paradajzom 30-ak minuta. Izvadite pečenu glavicu iz folije i kad se malo ohladi uzmite celu glavicu u šaku i istisnite čenove. Pečenu papriku oljuštite, takođe i pečeni paradajz, dodajte par čenova pečenog belog luka i napravite od ovih sastojaka pire.

Sameljite lešnike i bademe i dodajte ih pireu od paprike, paradajza i belog luka. Dodavajte maslinovo ulje u masu dok ne dobijete gušći sos.

Na tanjiru servirajte bulgur sa aromatičnim travama, odozgo krak hobotnice, preko njega pire od paprike, paradajza, badema i lešnika, pospite crnom krupnom vulkaskom solju i sa strane ukrasite listovima potočarke.

 

NAPOMENA

Uz ovo jelo predlažemo Prokupac boje lila berba 2009. vinarije Budimir iz Aleksandrovca u Župi.

Februar 2016
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *