Kus-kus salata sa tikvicama

Kus kus salata sa tikvicama

Sastojci

250 ml kus-kusa
500 ml vode
400 g očišćenih tikvica
1 manji svežanj sveže nane
morska so
3-4 čena belog luka
nekoliko kašika maslinovog ulja
sok od ½ limuna
200 g feta sira
50 g semenki suncokreta
¼ kašičice kurkume (opciono)
biber

 

Priprema

Sipajte kus-kus u činiju sa poklopcem. Vodu zagrejte do ključanja, pa vrelom vodom prelijte kus-kus. Promešajte i poklopite. Ostavite da stoji tačno 10 minuta, da kus-kus upije vodu. Ako stoji duže, postaće lepljiv.Nakon 10 minuta nabubreli kus-kus raširite po tacni da se malo prosuši i ohladi.

Uključite rernu na 220°C. Obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje.

Tikvice operite i po potrebi očistite. Isecite ih na ploške debljine 0,5 cm. Složite ih po pripremljenom plehu, pazeći da se kriške ne preklapaju. Po tikvicama pospite sitno seckanu nanu i morsku so. Poprskajte maslinovim uljem. Stavite u zagrejanu rernu i pecite dok ne omekšaju. Pečene tikvice izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

U malo veću činiju prebacite ohlađen kus-kus. U njega dodajte tikvice iseckane na kockice, seckani ili izdrobljeni feta sir, sitno seckan beli luk i suncokretove semenke. Sve lagano, ali temeljno promešajte.

Posebno izmešati maslinovo ulje, limunov sok, biber, so i kurkumu. Ovim dresingom prelijte salatu i opet dobro izmešajte.

Ostavite u frižider na minimun 1 h da se ukusi fino spoje.

Mezze, Jul/Avgust 2012.
Separator image

1 Comment

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *