Kuglof od tamne čokolade i urmi sa narandžinom koricom

Kuglof od tamne čokolade i urmi sa narandžinom koricom

SASTOJCI

150 g sušenih urmi
50 ml slatke pavlake
2 kašike vode
50 g putera (plus za podmazivanje pleha)
50 g tamne čokolade
1 kašika strugane kore pomorandže
1 kašika sitno seckane ušećerene kore pomorandže
5 jaja na sobnoj temperaturi
2-3 kašike smeđeg šećera
130 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli

SASTOJCI ZA SOS

50 g putera
180 g tamnog šećera
1/4 kašičice soli
150 ml slatke pavlake
turbinado šećer za posip

 

PRIPREMA

Zagrejte rernu na 175°C. Dobro podmažite pleh puterom.

U šerpici zagrejte slatku pavlaku, dodajte urme i puter. Kuvajte oko 5-7 minuta na umerenoj vatri dok urme ne omekšaju. Sklonite sa vatre i viljuškom izgnječite urme. Umešajte iseckanu čokoladu, poklopite šerpu i čekajte da se čokolada potpuno istopi, a onda sve dobro promešajte.

U jednoj posudi pomešajte prosejano brašno, so, soda bikarbonu i prašak za pecivo. U drugoj većoj posudi mikserom umutite jaja sa šećerom sve dok se količina ne utrostruči. Dodajte struganu koricu i ušećerenu koricu pomorandže, i onda u više navrata brašno i smesu sa urmama, mešajući drvenom varjačom. Kad ste dobili ujednačenu smesu stavite je u pleh. Pecite u reni na srednjoj pregradi oko 25-30 minuta. Kada je kuglof gotov ostavite ga u plehu oko 10 minuta a onda prevrnite na tanjir za služenje.

Za to vreme napravite sos. U šerpici zagrejte smeđi šećer, puter, 60 ml slatke pavlake i so. Promešajte i kad dobijete ujednačenu smesu ostavite da se krčka 3 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte preostalu slatku pavlaku.

Unutrašnjost pleha u kojoj se kolač pekao dobro obrišite, sipajte u njega trećinu sosa, pažljivo vratite kolač u kalup, izbockajte ga čačkalicama, i onda prelijte ostatkom sosa. Neka kolač odstoji tako 20 minuta da upije sos. Ukoliko je ostalo još sosa služite ga uz kolač. Na kraju prevrnite kolač ponovo na tanjir za služenje, malo doterajte sos po njemu četkicom, i pospite ga krupnim turbinado šećerom.

Decembar/Januar 2016
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *