Kuglof od banana sa prelivom od čokolade

Kuglof od banana sa prelivom od čokolade

SASTOJCI

300 g brašna
125 g šećera
2 pasirane banane
2 jaja
75 ml ulja
75 ml jogurta
1 vanilin šećer
prstohvat soli
pola kesice praška za pecivo
1 kašika kakao praha

GLAZURA

150 g čokolade
4 kašike ulja

I JOŠ

malo seckanih pistaća ili badema

 

PRIPREMA

Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Banane iseckajte na manje komade i usitnite u blenderu ili ispasirajte viljuškom u fini pire. Dodajte ulje, jogurt i blago umućena jaja, pa sve sjedinite sa brašnom. Odvojite par kašika testa u posebnu posudu i dodajte kakao da malo prošarate kuglof.

Kalup za kuglof premažite puterom i pospite brašnom. Sipajte pripremljenu smesu do 2/3 visine kalupa. Preko toga stavite par kašika braon smese i sasvim malo umešajte viljuškom kako bi se braon fil rasporedio do kraja. Ukoliko vam je ostalo smese, sipajte u duple papirnate korpice i ispecite mafine. Nemojte prepuniti kalup jer će kuglof narasti prilikom pečenja.

Pecite na 180°C oko 40 minuta i proverite štapićem da li je sredina pečena. Kada se ivice testa odvoje od kalupa, kuglof je gotov. Sačekajte par minuta da se ohladi u kalupu, pa ga zatim pažljivo preokrenite na tanjir.

Za glazuru istopite čokoladu na tihoj temperaturi sa nekoliko kašika ulja kako bi dobila divan sjaj. Kada se kuglof potpuno ohladi prelijte ga glazurom od čokolade i pospite seckanim pistaćima ili bademima.

 

NAPOMENA

Ovo je mera za jedan veći ili dva manja kuglofa. Kolač možete ispeći i u silikonskim kalupićima za mafine ili papirnatim korpicama.

Jun 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *