Kruške u sirupu od belog vina

Kruške u sirupu od belog vina

SASTOJCI

4 lepe kruške
300 ml kvalitetnog belog vina
300 ml vode
100 g šećera
sok od 1/2 limuna
štapić cimeta
5-6 kašika šećera za karamel

 

PRIPREMA

Kruške oljuštite ali ostavite drške na vrhu. Isecite dno da bi mogle ravno da stoje. U dublju posudu sipajte belo vino i vodu, dodajte šećer, limunov sok i štapić cimeta. Poređajte uspravno kruške i kuvajte 15-20 minuta dok ne omekšaju. Zatim ih prebacite na tanjir, a sirup kuvajte još 20-ak minuta dok polovina tečnosti ne ispari. Sipajte preko krušaka u tanjiru.

Na laganoj temperaturi istopite šećer kao karamel, pa ga kašičicom poprskajte preko papira za pečenje tako da dobijete izgled mreže. Sačekajte da se malo prohladi, ali ne sasvim do kraja (jer će se onda stegnuti i neće moći da se savije). Pažljivo odvojite šećerni ukras od papira i savijte ga oko kruške, pazite da se ne ispečete. Dekorišite jezgrima oraha i odmah poslužite.

Oktobar 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *