Kroketi od ražanog hleba i čatni od paradajza

Kroketi od ražanog hleba i čatni od paradajza

SASTOJCI ZA KROKETE

150 g ražanog hleba
50 ml mleka
60 g kačkavalja
1 jaje
3-4 listića sveže žalfije
so
prezle
ulje za przenje

SASTOJCI ZA ČATNI

1 krupni luk (beli ili zuti)
4 lepa zrela paradajza
1 jako ljuta crvena papričica (naravno zavisi od ukusa)
1/2 kašičice kumina u prahu (ili malo vise)
1/2 kašičice kurkume u prahu
so
2-3 kašike maslinovog ulja
3-4 kašike šećera
2 kašike sirćeta (jabukovo ili vinsko)

 

PRIPREMA ČATNIJA

Stavite vodu da proključa, ubacite u nju cele oprane paradajze i izvadite ih šupljikavom kašikom posle najviše 1 minuta. Oštrim nožem zasecite krst na vrhu paradajza što će vam omogućiti da ga bez problema oljuštite. Rasecite ga na pola pa na četvrtine, izvadite semenke i iseckajte paradajz. Oljuštite luk i iseckajte ga na tanka rebarca. Iseckajte ljutu papričicu. U šerpu odgovarajuće veličine sipajte ulje i stavite luk da se malo proprži, dodajte kumin, kurkumu, paradajz, papričicu, so, šećer i sirće. Kuvajte na srednje jakoj vatri često mešajući drvenom varjačom dok ne dobijete sos željene gustine. Tokom dinstanja dodajte malo vode ukoliko je potrebno.

PRIPREMA KROKETA

Zagrejte mleko i prelijte ga preko hleba isečenog na kockice (ako je korica debela odstranite je). Izmrvite viljuškom i ostavite malo da odstoji da bi hleb upio mleko. Razmitite jaje viljuškom i prelijte i njega preko hleba, izmrvite ponovo viljuškom, posolite, dodajte kačkavalj i sitno iseckanu žalfiju. Dobro umesite rukom (treba da dobijete smesu koja liči na kuvanu jako gustu poparu) i ostavite da odstoji jedno sat vremena u frižideru. Vlažnim rukama pravite sitne ćuftice (veličine manjeg oraha), uvaljajte ih u prezle i przite u dubokom ulju dok ne porumene. Izvadite ih iz ulja šupljikastom kašikom i ostavite da se ocede par trenutaka na kuhinjskom papiru. Služite dok su tople uz ljuti sos.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *