Krofne od čičoke

Krofne od čičoke

SASTOJCI ZA TESTO

300 g čičoke
200 ml mleka
1 kašičica meda
1 kašičica suvog kvasca
500 g mekog brašna
1/2 kašičice soli
1 kašika šećera
50 g omekšalog putera
1 kesica vanilin šećera
2 žumanceta

DODACI

100 g čokolade
3 kašike ulja
30-40 g kokosa
50 g šećera u prahu
1 kašičica cimeta

 

PRIPREMA

Očišćenu, ali neoljuštenu čičoku skuvajte dok ne omekša. U zavisnosti od veličine gomolja, trebaće joj 5 do 10 minuta. Skuvanu čičoku procedite, ostavite da se ohladi, pa oljuštite i ispasirajte.

Kvasac razmutite u mlakom mleku u kom ste rastvorili med. Brašno prosejte, dodajte mu so, šećer, vanil šećer, žumanca, ispasiranu čičoku i mleko sa kvascem. Krenite da mesite testo, pa mu dodajte omekšali puter. Umesite meko, ali elastično testo. Kada se u vangli formira kugla, prebacite je na pobrašnjenu podlogu pa još kratko umesite uz minimalno dodavanje brašna, po potrebi. Testo stavite u blago nauljenu posudu i ostavite da narasta dok ne udvostruči zapreminu.

Nadošlo testo lagano istresite na pobrašnjenu podlogu i nežno premesite, pa rastanjite u kvadrat debljine 8 do 10 mm. Okruglom modlom ili čašom isecajte krofne i ređajte ih na čistu krpu lagano posutu brašnom. Višak testa premesite, razvijte i ponovo isecajte krofne dok sve ne potrošite. Poređane krofne prekrijte krpom i ostavite oko 30 minuta da izrastu.

Nadošle krofne pržite na dosta vrelog ulja. Ulje ne sme biti previše vrelo jer će krofne brzo tamneti, a neće im biti ispečen središnji deo. Kada stavite krofne u ulje, poklopite posudu u kojoj se prže dok jedna strana ne bude pečena, pa ih okrenite i drugu stranu pecite nepoklopljenu.

Pečene krofne vadite na tacnu pokrivenu papirnim ubrusom koji će upiti višak ulja.

Za preliv istopite čokoladu na jako blagoj vatri sa uljem.

Šećer u prahu pomešajte sa cimetom.

Jedan deo krofni umačite samo u čokoladnu glazuru, drugi u čokoladnu glazuru, pa u kokos, a treći posipajte šećerom pomešanim sa cimetom.

 

PRIPREMA

Ako baš volite ukus čičoke, dodajte je malo više.

Decembar/Januar 2016
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *