Kolenica u finom saftu

Kolenica u finom saftu

SASTOJCI

1-2 sveže svinjske kolenice (oko 1,5 kg)
800 g crnog luka
500 g krompira
200 g mesnate slanine
4 šargarepe
2 korena paškanata
2 korena peršuna
1 celer
2-3 lista lovora
1,5 kašičica soli
1 kašičica bibera u zrnu
1 kašičica mlevene slatke paprike
1 kašičica tucane ljute paprike
oko 300 ml bujona + zelen za supu
ulje ili mast

 

PRIPREMA

Kolenicu operite i stavite u dublji lonac, sipajte vodu tako da je potpuno prekrije. Pre nego što provri, skinite penu sa površine i dodajte zelen za supu (1 crni luk, 2-3 šargarepe, 1 paškanat, 1 koren peršuna, kolutić celera, 2 čena belog luka, 1 krompir). Začinite po ukusu, dodajte so, biber u zrnu i list lovora. Kuvajte oko 1 h da meso malo omekša, ali ne sasvim do kraja jer će se posle još peći u rerni.

Dok se kolenica kuva, napravite umak od povrća i slanine. Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju. Slaninu iseckajte na krupnije kocke i propržite sa lukom. Oljuštite koren peršuna i paškanata, iseckajte ih na sitne kockice, i dodajte šargarepu isekanu na kolutiće. Celer takođe oljuštite, isecite na kolutove a zatim na četvrtine, pa dinstajte zajedno sa ostalim povrćem.

Na kraju stavite i kolutove krompira, a u sezoni se mogu dodati još i sveže paprike. Sve začinite po ukusu, dodajte mlevenu i tucanu papriku i dinstajte uz povremeno dolivanje bujona.

Kad je kolenica već napola omekšala, izvadite je iz supe i stavite preko dinstanog povrća. Prelijte sa još malo supe u kojoj se kuvala i sve stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 40-tak minuta. Meso treba da fino omekša i zarumeni, posle nekog vremena proverite da li je sve mekano i ako treba još malo pecite.

Kad je meso fino mekano i lako se odvaja od kostiju, isecite ga na šnite i servirajte uz povrće sa kojim se pripremalo.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *