Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

SASTOJCI ZA KNEDLE

500 g krompira
1 žumance
kockica putera, oko 30 g
malo soli
oko 150 g brašna

SASTOJCI ZA POSIP

100 g prezli
100 g šećera
60 g putera

I JOŠ

12 čvrstih i manjih, šljiva

 

PRIPREMA

Krompir oljuštite, skuvajte u dosta slane vode, izgnječite i ostavite da se prohladi. Kada se prohladio dodajte omekšali puter, so, žumance i malo po malo brašna koliko treba da zamesite testo. Testo treba da bude mekano i na granici gnjecavosti jer što više brašna dodate biće tvrđe tako da je mera data ovde samo okvir.

Testo rastanjite na radnoj površini na debljinu oko 7 mm i secite kvadrate cc. 7×7 cm. U sredinu svakog kvadrata stavite po šljivu kojoj ste predhodno izvadili koščicu i lagano skupite testo oko nje, praveći kuglice tj. knedle.

Za prezle, u tiganju otopite puter i na umerenoj vatri propržite prezle, a onda ih sklonite sa vatre. Kada se prohlade dodajte šećer i sve dobro promešajte.

U duboki lonac sipajte dosta vode pa kada provri spuštajte po nekoliko knedli. Kuvajte ih 4-5 minuta od kada isplivaju na površinu i velikom ili šupljikavom kašikom vadite u tiganj sa pripremljenim prezlama pa ih lagano sa svih strana uvaljajte u iste.

Januar 2014.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *