Keksići od ovsa i brazilskog oraha

Keksići od ovsa i brazilskog oraha

SASTOJCI

100 g brazilskog oraha
100 g ovsenih pahuljica
50 g ovsenog brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice kardamoma ili cimeta
1/4 kašičice soli
60 ml meda (javorovog sirupa za vegan varijantu)
1,5 kašika kokosovog ulja
2 kašike bademovog mleka (ili mleka po želji)
1 kašika vanila ekstrakta
50 g tamne čokolade sa višnjama
50 g urmi
(ukoliko volite slađe keksiće, dodajte 2 kašike šećera od kokosa)

 

PRIPREMA

Pola količine ovsenih pahuljica pomešajte sa brazilskim orahom i usitnite nožem na što sitnije komadiće. Tako usitnjeno pomešajte sa ostatkom pahuljica, ovsenim brašnom, sodom bikarbonom, soli i kardamomom. U činijici pomešajte med, kokosovo ulje, bademovo mleko, vanilu i šećer ako dodajete, pa sve izmešajte sa suvim sastojcima. Urme pomešajte sa prstohvatom ovsenog brašna pa izmešajte dobro (da se ne bi lepile jedna za drugu) i ubacite u činiju sa suvim sastojcima. Na kraju dodajte komadiće čokolade pa još jednom sve izmešajte.

Rernu uključite na 180°C. Od napravljene smese pravite loptice veličine onih za golf pa ređajte na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Svaku lopticu blago pritisnite da se malo spljošte ali ne da puknu. Pecite oko 15 minuta tj. dok se blago ne zarumene.

Možete napraviti duplu meru pa čuvati u hermetički zatvorenoj tegli.

Maj 2015
Separator image

2 Comments

Add Yours
    • 2
      Mezze Magazin

      Može sigurno. Ovo je varijanta koju smo mi isprobali, nema razloga da ne radi sa nekom drugom vrstom brašna. Ako isprobaš javi utiske da znamo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *