Katmer pita

Katmer pita

TESTO

500 g brašna
1 kašičica soli
oko 350 ml mlake vode
mast ili ulje

NADEV

500 g svežeg sira
500 g spanaća
2 dl kisele pavlake
4 jaja
1 kašičica soli

 

PRIPREMA

Pripremite prvo kore za pitu: zamesite srednje meko testo od brašna, soli i mlake vode. Testo podelite na 6 loptica/jufkica i ostavite da se odmore 10-tak minuta. Svaku jufkicu razvijte u okruglu koru i premažite rastopljenom mašću ili uljem. Ređajte dva puta po tri kore, jednu preko druge (poslednju koru ne treba premazivati).

Posle kraćeg odmaranja, razvijte svaku koru u krug i zasecite na 6-7 mesta, ali ne do kraja. Svaki zasečeni list premažite sa malo rastopljene masti i preklapajte jedan preko drugog. Zatim preokrenute na donju stranu i ostavite da se odmori 10-tak minuta, a za to vreme pripremite nadev.

Spanać očistite od peteljki, operite, isecite na rezance i malo posolite. Sir izgnječite, izmešajte sa kiselom pavlakom i umućenim jajima, pa u jedan deo nadeva stavite iseckani spanać.

Razvijte jednu koru tanko i uz pomoć oklagije prebacite je na podmazan pleh od rerne. Izbockajte viljuškom na par mesta. Rasporedite fil od spanaća i sira (možete praviti samo sa sirom ili samo sa spanaćem, ili kombinovati oba fila ako više volite). Razvitjte i drugu koru na isti način, pa je pažljivo prenesite preko fila. Premažite rastopljenom mašću ili uljem i isecite na kocke pre pečenja. Pecite na 200°C u prethodno zagrejanoj pećnici oko 30 minuta.

Gotovu pitu poprskajte sa malo vode i prekrijte kuhinjskom krpom, pa ostavite tako par minuta. Isecite na kocke i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.

April 2013.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *