Kaneloni od spanaća sa dimljenim lososom

Kaneloni od spanaća sa dimljenim lososom

TESTO

400 g svežeg spanaća
malo maslinovog ulja
1 čen belog luka
malo morske soli
2 jaja
300 gr brašna (i možda nešto više)

PUNJENJE

1 veza mladog luka
2 tikvice
malo maslinovog ulja
1 čen belog luka
malo morske soli

BEŠAMEL SOS

70 g putera
2 kašike brašna
malo soli
oko 500-700 ml mleka

I JOŠ

100 g gaude ili sličnog sira
100 g dimljenog lososa

 

PRIPREMA

Za testo, spanać dobro operite, očistite i stavite da se prži na malo maslinovog ulja uz dodatak belog luka. Posolite ga i dinstajte dok ne splasne i sva tečnost ispari. Prohladite ga i dobro usitnite.

U činiju za mešanje stavite brašno, dodajte jaja i pripremljen spanać pa zamesite tvrdo i kompaktno testo. Ako vam je testo mekano dodajte još brašna jer količina zavisi od vlažnosti spanaća.

Prekrijte testo i ostavite da odmori oko 15-ak minuta, a onda tanjite što više možete i secite lazanje na dimenziju 20×13 cm (ja sam dobila 12 komada) ili već dimenziju koja će odgovarati posudi u kojoj ćete kasnije sve peći.

Za punjenje, na malo maslinovog ulja propržite seckan mladi luk, dodajte sitno seckan beli luk i tikvice pa sve zajedno dinstajte nekih 10-ak minuta.

Za bešamel, u šerpicu stavite puter, kada se otopio dodajte brašno, stalno mešajući žicom, pa dodajte mleko. Nastavite da mešate dok se sos ne zgusne.

Sve zavisi od količine brašna možda ćete trebati dodati još malo mleka… Počnite sa 500 ml pa ako treba dodajte još.

Na dno činije stavite malo bešamela, a onda ređajte pripremljene kanelone. Svaki list lazanje kuvajte 2 minuta u dosta slane vode, ređajte na krpu i onda na svaki list stavite malo bešamela, malo rendanog sira, kašiku fila, par tankih listića lososa i sve fino umotajte. Pri stavljanju vodite računa da je kraj umotavanja dole da vam se pri pečenju sve ne razmota. Od gore prelite ostatkom bešamela, narendajte obilato sir i pecite u rerni na 200°C oko sat vremena. Kada kanelone izvadite iz rerne ostavite ih 15-ak minuta da odmore, a zatim servirajte.
 
Napomena:

Ako više volite možete i klasično slagati kao lazanje znači na dno stavite malo bešamela, pa red lazanja, pa malo bešamela, sira, tikvica, lososa… i ponavljati dokle god imate materijala s tim da na vrh dođe red lazanja, bešamel i rendani sir.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *