Irish Cream liker

Irish Cream liker

SASTOJCI

120 ml jake kafe
180 ml slatke pavlake
1/2 kašike kakaa
1/2 kašike smeđeg šećera
1 kašičica meda
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1/2 kašičice ekstrakta badema
240 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
240 ml irskog viskija

 

PRIPREMA

Sipajte proceđenu kafu u šerpicu i ugreje do ključanja. Dodajte slatku pavlaku, kakao, šećer, med, ekstrakt vanile i badema i sve dobro izmešajte. Krčkajte na laganoj vatri oko 20 minuta, često mešajući, dok se tečnost ne počne zgušnjavati. Sklonite šerpicu sa vatre i umešajte kondenzovano mleko.

Prebacite tečnost u keramičku posudu u kojoj će se brže hladiti i ostavite da stoji 15-ak minuta, da se prohladi. Na kraju dodajte viski i sve dobro promešajte.

Služite dobro ohlađeno. Pošto liker sadrži mlečne proizvode, rok trajanja mu je ograničen (oko 2 nedelje).

 

NAPOMENA
Slatko kondenzovano mleko možete napraviti i sami. Za 250 ml kondenzovanog mleka, odmerite 110 g šećera u prahu, 100 g mleka u prahu, 125 ml vode i 25 g putera u šerpicu. Zagrevajte do ključanja, pa sve krčkajte 3-4 minuta uz često mešanje.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *