Holodnik

Holodnik

SASTOJCI

oko 200 g cvekle
oko 200 g krastavca
3 mlada luka (beli deo)
700 ml kefira
so, biber
sitno seckana sveža mirođija

 

PRIPREMA

Neoljuštenu cveklu pecite u rerni na 180°C oko 1 sat. Pečena je onda kada viljuška lagano ulazi.

Mladi luk i oljušteni krastavac iseckajte na sitne kockice. Pečenu cveklu oljuštite pa je ispasirajte u blenderu sa malo kefira, a kada je sve dobro mleveno dodajte i preostali kefir.

U činijice sipajte cveklu izblendisanu sa kefirom, ubacite nekoliko kašika seckanog krastavca pomešanog sa mladim lukom, posolite i pobiberite po ukusu i pospite sitno seckanom mirođijom.

Služite hladno, uz kuvana jaja.

 

NAPOMENA

Cveklu možete i obariti ili skuvati na pari, a u vreme kada joj nije sezona možete je čak zameniti i onom iz tegle, ali slabo začinjenom i dobro oceđenom (možete je čak i isprati pod mlazom vode). U slučaju da koristite cveklu iz tegle, kefir zamenite običnim jogurtom jer je on manje kiseo.

Jul/avgust 2013.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *