Gulaš od gljiva

Gulaš od gljiva

SASTOJCI

3 kašike ulja
3 glavice crnog luka
1 veća šargarepa
1 koren peršuna
1 list lovora
2 čena belog luka
700 g mešanih gljiva (u ovom receptu su korišćeni vrganji i bukovače)
200 ml gustog paradajz sosa
200 ml crnog vina
so, biber po ukusu
1 kašika suvih crnih truba (nije obavezno)
1 kašika seckanog peršunovog lista + za dekoraciju
1 kašičica aleve paprike
15 g gustina
100 ml vode

 

PRIPREMA

Luk iseckajte na sitne kockice. Očišćenu šargarepu i peršun sitno izrendajte.

U šerpu sipajte ulje, dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta dok luk ne postane staklast. Dodajte šargarepu i peršun i nastavite sa dinstanjem desetak minuta. Zatim dodajte lovorov list i sitno seckan beli luk pa dinstajte još 2-3 minuta.

Dok se povrće dinsta vrganje i slične gljive isecite na ploške, bukovače i gljive sličnog izgleda na rezance. Gljive dodajte na povrće, smanjite temperaturu, poklopite i krčkajte 10-ak minuta. Ako je potrebno, dodajte malo vode, ali najverovatnije nećete morati. Nakon 10-ak minuta dodajte paradajz sos, posolite i pobiberite i nastavite sa krčkanjem na niskoj temperaturi, poklopljeno oko 30 minuta.

Nakon ovog vremena, otklopite šerpu, dodajte crno vino i kuvajte još 10-ak minuta. Dodajte izmrvljene crne trube.

Posebno izmešajte alevu papriku i gustin sa vodom, da bude bez grudvica. Dodajte u gulaš i mešajte 2-3 minuta da se lagano zgusne. Probajte, pa ako je potrebno dodajte još soli ili bibera. Gulaš sklonite sa šporeta pa dodajte sitno seckan peršunov list. Ostavite da odstoji poklopljen 15-ak minuta pa poslužite uz knedle od hleba, palentu ili pire krompir.

 

NAPOMENA

Gulaš od gljiva je bolji sa što više vrsta gljiva. Šumske gljive su najbogatijeg ukusa, ali ako ne možete da ih nabavite, upotrebite obične šampinjone kojima ćete obavezno dodati šaku suvih vrganja.

naslovna-oktobar212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *