Gulaš iz kotlića

Gulaš iz kotlića

Sastojci

5 – 6 većih glavica crnog luka, isečenog na listiće
1 – 2 glavice belog luka, očišćenog
2 kg junetine
5 velikih šargarepa
1 manji koren celera
sušeni začin
700 ml kuvanog paradajza
oko 1 l belog vina
biber
aleva paprika (po mogućstvu ljuta)
par lista lovora
par bobica kleke
oko 500 g mesnate slanine
ulje
sveže začinsko bilje (ruzmarin, majčina dušica, peršun i/ili celer)

 

Priprema

U kotliću prvo zagrejte ulje (ili još bolje, svinjsku mast). Dodajte obe vrste luka i dinstajte dok crni luk ne postane staklast. Po potrebi dolivajte vode i konstantno mešajte da luk ne bi izgoreo.

Dodajte meso isečeno na kocke, šargarepu isečenu na kolutove, slaninu isečenu na štapiće i rendani koren celera. Dodajte onoliko vode da svi sastojci budu prekriveni i nastavite da kuvate dok tečnost ne ispari do pola.

Dodajte sušeni začin, kuvani paradajz i malo belog vina. Nastavite da kuvate, mešate i probate s vremena na vreme.

Kada deo tečnosti ispari, dodajte još sušenog začina po potrebi, alevu papriku, biber, kleku i lovor.

Kada god malo tečnosti ispari, dodajte vino. Na ovu količinu mesa ne bi trebalo dodavati više od 1 l vina. Kada potrošite svo vino, nastavite da dodajete vodu.

Nakon oko sat vremena, dodajte začinsko bilje. Gulaš je skoro gotov, ali što se duže krčka na tihoj vatri to će meso biti mekše. Svo vreme mešajte, probajte i podešavajte začine.

Mezze, Jun 2012
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *