Grilovane sardele sa povrćem

Grilovane sardele sa povrćem

SASTOJCI

500 g očišćenih sardela

MARINADA ZA RIBU

4 kašike maslinovog ulja
komad đumbira dužine 2cm (narendanog)
1 čen belog luka
1 ravna kašičica tucane ljute paprike
1 kašičica soli
biber po ukusu

POVRĆE

1 srednja glavica luka
1 manja tikvica
1 manji patlidžan
1 crvena paprika
150 g šampinjona
2-3 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
so, biber
sveži origano

 

PRIPREMA

Ribu očistite i operite, pa kuhinjskim ubrusima osušite. U većoj činiji pomešajte sastojke za marinadu, odvojite jednu kašiku u drugu činiju. Stavite ribu u veću činiju i promešajte da se marinada lepo rasporedi. Ostavite da se marinira 10-ak minuta u frižideru.

Luk iseckajte na rebarca, tikvicu i plavi patlidžan na kockice, papriku na trakice, a šampinjone podelite na četvrtine ili ako su veliki na osmine. Dobro zagrejte tiganj pa uspite ulje, kada se malo zagreje dodajte luk i papriku, pržite 2-3 minuta pa dodajte šampinjone, pa tikvice i plavi patlidžan. Posolite i pobiberite po ukusu. Sve pržite maksimalno 10 minuta uz stalno mešanje. Na kraju dodajte sitno seckani beli luk i sve još malo propržite da se ukusi povežu. Začinite svežim origanom.

Dobro zagrejte gril tiganj. Ribu ocedite od viška marinade pa je stavite na vreo tiganj. U zavisnosti od veličine ribu pecite duže ili kraće, manju ribu pecite po 2-3 minuta sa svake strane. Kada je pečena sa jedne strane okrenite je, potrudite se da je što manje dirate osim neophodnog okretanja. U marinadu koja je ostala sa strane dodajte malo maslinovog ulja pa prelite ribu sa njom. Po potrebi dosolite sve sa još malo morske soli.

Poslužite uz povrće.

Jul/avgust 2013.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *