Gibanica sa mlincima

Gibanica sa mlincima

MLINCI

1 jaje
500 ml vode, sobne temperature
1 kašičica soli
800 g brašna (plus/minus 50 g, u zavisnosti od samog brašna)

GIBANICA

500 g sitnog sira
200 ml kisele pavlake
3 jaja
200 ml jogurta
200 ml ulja
soli po potrebi (u zavisnosti od slanosti sira)
500 ml kisele vode

 

PRIPREMA

Mlinci – od vode, soli, jajeta i 600 g brašna zamesite meko testo. Ostalih 200 g brašna dodajte postepeno. Kad se od testa formira kugla, prebacite je iz vangle na pobrašnjenu podlogu i nastavite da mesite dok ne dobijete čvrsto, kompaktno testo (mi smo potrošile tačno 800 g brašna).

Odmerite kuglu testa, dobijenu masu podelite sa 6 i na toliko delove isecite testo. Od svakog dela testa oblikujte jufku. Dobijene jufke ostavite 15-ak minuta da miruju. Za to vreme uključite rernu na maksimum. Pripremite rešetku od rerne na kojoj ćete peći mlince.

Svaku jufku oklagijom rastanjite u krug debljine 2-3 mm. Krug od testa prebacite na komad papira za pečenje, papir na rešetku, pa sve u rernu, bliže gornjim grejačima. Kad stavit testo u rernu, uključite i spiralu (ako je vaš šporet ima).

Dok se jedan mlinac peče, razvijte sledeću jufku. Stalno proveravajte rernu jer se mlinci jako brzo peku. Kad je testo počelo dobijati boju i nadulo se, izvadite ga, stavite na čistu krpu i u rernu ubacite sledeći. Nastavite dok ne ispečete svih 6 mlinaca.

Mlince ostavite na krpi da se prosuše. Kad su mlinci skroz suvi, mogu se čuvati u platnenoj kesi, na hladnijem i svežem mesu i nekoliko meseci, kao i rezanci.

Gibanica – pomešajte sve navedene sastojke u dubljoj vangli. U tu retku masu dodajte izlomljene mlince. Od ovih 6 trebaće vam za 4 gibanicu. Po potrebi dodajte još malo kisele vode. Kad ste dodali mlince, sve dobro izmešajte i ostavite dvadesetak minuta da mlinci malo upiju tečnost.

Tada masu izlijte u podmazanu tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta. Najbolje je prvih 20 minuta tepsiju držati prekrivenu folijom da tečnost manje isparava, a da je više upijaju mlinci. Tek tada skinite foliju i nastavite sa pečenjem dok ne dobije lepu boju.

naslovna212px
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *