Fatayer

Fatayer

SASTOJCI ZA TESTO

700 g brašna
2/3 svežeg ili 1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
450 ml mleka
160 ml maslinovog ulja

SASTOJCI ZA FIL SA MESOM

300 g mlevene junetine
1 mali luk
1/2 crvene paprike babure
1 mali paradajz
1-2 kašike pinjola (opciono)
sok pola limuna
1/2 kašičice cimeta (ili prema ukusu)
so, biber
1 jaje za premaz

SASTOJCI ZA FIL SA SIROM

300 g feta sira
80 g peršun lišća
sveža nana po ukusu
1 kašika susama ili ćurekot (nigella seeds)
1 jaje
so po potrebi
biber
1 jaje za premaz

 

PRIPREMA TESTA

Smlačite mleko. Sipajte 150 ml mleka u manju činiju i dodajte šećer i kvasac. Promešajte i ostavite sa strane da se kvasac aktivira. U veću činiju prosejte brašno i dodajte ostale sastojke. Dodajte aktiviran kvasac i umesite testo. Mesite oko 10 minuta. Prekrijte činiju čistom krpom ili providnom folijom i ostavite testo da narasta oko pola sata. Premesite testo i podelite ga na dva dela.

PRIPREMA FATAYERA SA MESOM

Iseckajte luk, papriku i paradajz sitno. Dodajte mesu, stavite začine i limunov sok. Dobro umesite. Pinjole lagano tostirajte na suvom tiganju, ako pravite zatvorene pitice, a ako pravite čamčiće preskoči-te ovaj korak. Jednu polovinu testa podelite na male loptice, otprilike veličine ping pong loptice. Svaku lopticu razvucite u krug, stavite malo smese za punjenje, dodajte ma-lo pinjola, pa spojite dve strane testa i preklopite trećom, da napravite kao male piramidice. Slepite ivice testa prstima. Ako vam se više sviđa i pitice sa mesom možete oblikovati u čamčiće. Umutite jaje i premažite pitice. Pecite na 180°C 25-30 minuta.

PRIPREMA FATAYERA SA SIROM

Stavite sir u dublji tanjir ili činiju, izgnječite ga viljuškom. Dodajte jedno jaje, sitno seckan peršun i nanu, susam ili ćurekot. Izmešajte viljuškom. Drugu polovinu testa ponovo premesite pa podelite na male loptice, veličine ping pong loptice. Razvaljajte loptice u elipstast oblik, tanko. U sredinu stavite malo punjenja od sira. Preklopite delimično sir ivicom testa a krajeve preklopite i pritisnite da se spoje. Oblikujte lepe male čamčiće. Premažite umućenim jajetom i pecite na 200°C 20-25 minuta.

Oktobar 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *