Dansko pecivo

Dansko pecivo

SASTOJCI

450 g brašna
15 g svežeg kvasca
100 ml mleka
1 kašika šećera
1 kašičica soli
2 jaja + 1 jaje za premazivanje
250 g putera

FIL

fini pekmez, vanil krem, mešavina cimeta i šećera, čokolada ili Nutella, voće…

 

PRIPREMA

Razmutite kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da ispuni šolju, a za to vreme rastanjite puter sobne temeprature između dva lista papira za pečenje. Puter rastanjite u obliku kvadrata (oko 15x15cm). Stavite ga u frižider zajedno sa papirom da se malo stegne.

Izmešajte brašno, so i kašiku šećera. Dodajte pripremljeni kvasac, 2 jaja i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Po potrebi dodajte još malo mleka ili brašna. Ostavite da testo odmara 10-ak minuta.

Zatim, razvijte testo u pravougaoni oblik i na srednu stavite ohlađeni puter. Preklopite ivice testa preko putera, preokrenite i sve još malo ras tanjite. Zamotajte u foliju i stavite u frižider na 10 minuta.

Testo sada rastanjite u oblik pravougaonika, presavijte jednu trećinu testa prema sredini, a drugu trećinu preko toga (kao za lisnato testo). Ponovo zamotajte u foliju i ostavite u frižider da odmara još 10 minuta.

Ponovite ceo postupak sa razvijanjem i preklapanjem, pa testo i po treći put ostavite u frižider 10 minuta.

Četvrti put razvijte koru debljine 0,5 cm i isecite željene oblike, nafilujte po želji i premažite umućenim jajetom pre pečenja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

 

Glazura

Da bi pecivo bilo sjajnije možete napraviti glazuru od 200 g šećera u prahu i 2-3 kašike vruće vode. Sve lagano zagrejete na ringli da se šećer istopi i četkicom premažite vruće pecivo čim ga izvadite iz rerne.

Mart 2014
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *