Danske mušice

Danske mušice

Testo

180 g putera
100 g šećera
3 žumanca
250 g brašna
1 prašak za pecivo

Šaum

5 belanaca
200 g šećera

I još

500 gr očišćenih višanja

 

Priprema

Pleh veličine 35×25 cm obložite papirom za pečenje. Rernu uključite da se zagreje na 180°C.

Izmiksajte maslac sa šećerom, dodajte žumanca i miksirajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte brašno izmešano sa praškom za pecivo pa mikserom ili rukom umesite testo.

Testo utisnite na dno pripremljenog pleha ili ga razvijte na papiru, a zatim zajedno sa papirom prebacite u pleh. Stavite u zagrejanu rernu i pecite 20-25 minuta ili dok površina ne porumeni.

U međuvremenu, izmiksirajte belanca da se zapene, postepeno dodavajući šećer i nastavite miksanje dok smesa ne postane čvrsta poput šlaga.

Izvadite pečeno testo iz rerne, rasporedite višnje, a zatim premažite pripremljenim šaumom. Vratite kolač u rernu, temperaturu smanjite na 160° C i nastavite sa pečenjem narednih 20-25 minuta.

Ostavite kolač da se ohladi. Ohlađenog isecite na kocke i poslužite.

Mezze, Jun 2012
Separator image

3 Comments

Add Yours
  1. 1
    Ivana

    Ovo su “DaMske mušice”, nemaju veze s Danskom. Naziv je od njemaćkog “Damen Kapritze”.
    No, svejedno je recept odličan. Hvala što ste me podsjetili na taj fini i jednostavan kolač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *