Ćuftice od šargarepe

Ćuftice od šargarepe

SASTOJCI

500 g grubo seckane šargarepe
80 g integralnog hleba
40 g suvih brusnica, sitno seckanih
1 mala glavica luka
1½ kašika prepečenih pinjola
1 čen belog luka
po nekoliko grančica svežeg peršuna i nane
so
sveže mleveni crni biber
1 jaje
brašno za valjanje
ulje za prženje

 

PRIPREMA

Skuvajte šargarepu u ključaloj vodi dok ne omekša, oko 20 minuta. Kuvanu šargarepu dobro procedite, prebacite u plastičnu posudu i ostavite da se ohladi.

Hleb usitnite na male komade. Crni i beli luk, nanu i peršun sitno iseckajte.

Ohlađenu šargarepu gnječilicom za pire krompir ili štapnim mikserom pretvorite u pire. Dodajte sve ostale sastojke i dobro izmešajte da dobijete lepljivu, gustu masu. Po potrebi dodajte još izdrobljenog hleba, da se masa ne bi previše lepila.

Od ove mase formirajte ćuftice i uvaljajte ih u brašno. Složite ćuftice na tacnu, pa ih stavite u frižider na 30-ak minuta da se malo stegnu.

Pržite ćuftice na vrelom ulju, po 3-4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu boju, pa ih vadite hvataljkom ili šupljikavom kašikom na tanjir.

Poslužite ćuftice sa nekim sirnim namazom.

Novembar 2013.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *