Krambl od rabarbare i jagoda

Krambl od rabarbare i jagoda

Posip

40 g belog šećera
100 g brašna
70 g ovsenih pahuljica
80 g smežeg šećera
korica jednog limuna, rendana
¼ kašičice kardamoma u prahu
prstohvat soli
100 g putera

Fil

400 g seckane rabarbare
350 g svežih ili smrznutih jagoda
3 kašike skrobnog brašna
2 kašičice likera od pomorandže
sok od jednog limuna
100 g šećera

 

Priprema

Pripremite 6 malih kalupa ili jedan veći. Svaki kalup malo premažite omekšalim puterom.

Uključite rernu da se greje na 180°C.

U činiju sipajte brašno, obe vrste šećera, pahuljice, limunovu koricu, so i kardamom. Na kraju dodajte puter seckan na listiće i rukama ga utrljajte u testo da se ravnomerno rasporedi i da se dobiju fine mrvice. Ostavite ih u frižideru dok ne pripremite nadev.

U drugoj činiji pomešajte rabarabaru seckanu na listiće, jagode, limunov sok, šećer i skrobno brašno. Izmešajte dobro da ne ostanu grudvice skrobnog brašna. Na kraju umešajte liker od pomorandže.

Fil rasporedite u kalupe (ili u jedan veliki), a preko fila rasporedite mrvice testa. Pecite u zagrejanoj rerni 30-40 minuta tj. dok fino ne porumeni.

Služite toplo, samo ili uz kuglu sladoleda od vanile.

Mezze, Maj 2012
Separator image

1 Comment

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *