Creme brulee sa lovorom

Creme brulee sa lovorom

SASTOJCI

500 ml mleka
500 ml slatke pavlake
12 svežih listića lovora
1 kašičica ekstrakta vanile
4 kašike šećera + 1 kašika za posipanje
3 jaja
5 žumanaca

 

PRIPREMA

Pomešajte u šerpi mleko i slatku pavlaku i zagrejte skoro do ključanja. Kad primetite mreškanje po površini koje ukazuje da je tečnost blizu ključanja, sklonite sa šporeta i dodajte ekstrakt vanile i listiće lovora. Ostavite da se mlečna smesa aromatizuje 45–60 minuta.

Posebno žicom za mućenje umutite šećer, jaja i žumanca. Uključite rernu da se greje na 160°C.

Aromatizovano mleko i slatku pavlaku procedite da biste odstranili listiće lovora i postepeno uz mućenje žicom sipajte u jaja. Sve sjedinite i rasporedite u 8 vatrostalnih posudica za sufle (ramekina). Posudice rasporedite na dublji pleh od rerne, a u pleh sipajte vrelu vodu du bude oko 1,5 cm visine. Pleh sa posudicama stavite u rernu i pecite 40 minuta. Masa će nakon vađenja iz rerne biti još tečna, ali će se hlađenjem stegnuti.

Posudice izvadite iz vode i čim se prohlade stavite u frižider na bar 2 sata (najbolje bi bilo da se hlade oko 6 sati).

Preko ohlađenog krema sipajte malo šećera, pa ga karamelišite ručnim brenerom ili u rerni tako što ćete do maksimuma zagrejati samo gornji grejač ili gril ako ga imate, pa na kratko staviti činijice u rernu da se šećer istopi (nismo isprobali ovaj drugi način, ali bi trebalo da radi).

Jul/Avgust 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *