Čorba od heljde

Čorba od heljde

Sastojci

1 glavica crnog luka
2 srednje šargarepe
1 veći koren peršuna
pola manjeg korena celera
150 ml zrna heljde
100 g šitaki pečuraka
100 g šampinjona
1 struk praziluka
1 kašika koncentrovane paradajz paste
100 ml paradajz soka
1 čen belog luka
oko 1 l vode
maslinovo ulje
morska so
svež peršun list

 

Priprema

Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno seckan crni luk (posoljen) pa kada omekša dodajte na sitne kockice seckano korenasto povrće (šargarepu, peršun, celer). Povremeno mešajući dinstajte 10-ak minuta a onda dodajte na krupno seckane pečurke. Posle 5 minuta dodajte paradajz pastu, praziluk (seckan na deblje kolutove) i zrna heljde, sve zalijte sa oko litar vode i kuvajte na umerenoj vatri dok heljda ne omekša (oko 15 minuta).

Kada je heljda (a i povrće) omekšala dodajte paradajz sok, sitno seckan beli luk i morske soli po potrebi pa sve zajedno kuvajte još nekih 10-ak minuta.

U tanjire za serviranje sipajte čorbicu i od gore pospite malo peršun listom, a možete preliti i sa malo maslinovog ulja.

Napomena:

Količinu tečnosti možete sami doterati u zavisnosti da li želite gušću ili ređu čorbicu a ako volite ljuto na početku spremanja kad dinstate luk stavite i sitno seckanu ljutu papričicu.

nov-naslovna212px
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *