Čokoladni tart sa grožđem

Čokoladni tart sa grožđem

Testo

175 g brašna
2 kašike kakaa
2 kašike šećera u prahu
115 g putera
2-3 kašike hladne vode

Fil od grožđa

600 g zrna tamnog grožđa
sok od pola limuna
100 g šećera
50 g gustina

Čokoladni krem

250 ml slatke pavlake
100 g tamne čokolade
1 kašika gorkog kakaa
1 kašika meda

 

Priprema

Plitki pleh za tart prečnika 26 cm premažite sa malo omekšalog putera.

Pomešajte brašno sa šećerom u prahu i kakaom. Dodajte hladan puter iseckan na kockice i prstima rastrljajte da dobijete mrvičastu masu. U masu dodajte kašiku po kašiku vode dok se ne počne sjedinjavati u kuglu. Dobijenu kuglu testa umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

Uključite rernu da se greje na 190°C. Testo razvijte na blago pobrašnjenoj podlozi pa njime obložite dno i stranice pleha. Testo u plehu pokrijte papirom za pečenje, a preko papira sipajte zrna pasulja ili možda kamenčiće. Pecite 10-ak minuta, a zatim sklonite pasulj i papir, pa nastavite sa pečenjem još 15-ak minuta. Pečeno testo izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Oprana i očišćena zrna grožđa dobro iscedite pomoću gaze. Najbolje je da to radite rukama, kako biste istisnuli što više soka. U dobijenu tečnost dodajte sok od pola limuna. Izmerite zapreminu i po potrebi dodajte vode da ukupno imate 500 ml tečnosti. Od ove količine odvojite oko 100 ml, a ostatak stavite na šporet da se greje. Pomešajte gustin sa šećerom i odvojenim sokom da bude bez grudvica. Sipajte u proključali sok i mešajte nekoliko minuta dok se masa ne zgusne. Vrelu masu izlijte preko pripremljene podloge i ostavite da se ohladi.

Za čokoladni sloj pomešajte i lagano zagrevajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu, glatku masu. Ovu masu sipajte preko stegnutog fila od grožđa. Sve ostavite da se skroz ohladi.

naslovna-oktobar2mala
Separator image

1 Comment

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *