Chili con Carne

Chili can Carne

SASTOJCI

2 kašike ulja
1 veći crni luk, iseckan
5 čenova belog luka, sitno iseckanog
2 paprike babure iseckane, crvena i zelena
2 kašičice mlevenog kumina
1 kašika čilija, po ukusu
1 kašičica suvog origana
1 -2 kašike aleve paprike
1 kg mlevenog goveđeg mesa
3 šolje pasiranog paradajza iz konzerve
3 šolje iseckanog paradajza, može iz konzerve
450 g crvenog pasulja iz konzerve
so i biber

Prilozi uz čili

izrendani sir
kisela pavlaka
limeta
avokado
tortilje

 

PRIPREMA

U većoj šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj temperaturi, zatim mu dodajte iseckan crni luk. Kad luk postane slatkast dodajte mu beli luk i posle 1 minuta dodajte začine: kumin, čili, origano i alevu papriku. Promešajte dobro. Zatim dodajte iseckane paprike. Kuvajte sve nekih 5-7 minuta uz povremeno mešanje, a onda na kraju dodajte mleveno meso. Dobro ga mešajte da ne ostanu grudvice i kuvajte dok meso ne pobraoni. Dodajte zatim pasirani i iseckani paradajz, pasulj, i na kraju so i sveže samleven biber. Smanjite dosta temperaturu, poklopite šerpu i kuvajte čili oko 1.5 – 2 sata uz povremeno mešanje. Poslednji sat kuvanja neka se jelo kuva bez poklopca na šerpi.

Ovo jelo je sve bolje kako vreme odmiče. Možda nije loše da duplirate mera i da vam jelo traje nekoliko dana, a možete i da ga zamrznete.

Služiti čili sa rendanim sirom, pavlakom, avokadom, limetinim sokom i tortiljama.

naslovna-februar-mala
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *