Brancin pečen u soli sa salsom verde

Brancin pečen u soli sa salsom verde

SASTOJCI

2 brancina od po 300 g
1 limun
par grančica majčine dušice
malo maslinovog ulja
1-1,2 kg krupne morske soli
100-120 ml hladne vode

SASTOJCI ZA SLASU VERDE

1 veza svežeg peršun lista
ista količina (kao peršuna) lista svežeg bosiljka
1-2 čena belog luka
2 kašike kapara
sok 1 limuna
50-80 ml maslinovog ulja
malo morske soli

 

PRIPREMA

Brancinu prvo očistite krljušt (ribu stavite u najlon kesu i samo ruke uvucite unutra i nožem trljajte u suprotnom smeru od krljušti). Onda je dobro operite, isecite i uklonite škrge pa makazama rasecite utrobu (od analnog otvora prema glavi) i očistite dobro iznutra, operite opet sve fino, prosušite i premažite maslinovim uljem. Unutra stavite grančice majčine dušice i kolutove limuna a takođe i odozgo. Ceo postupak ponovite i sa drugom ribom.

Na pleh stavite papir za pečenje. So pomešajte sa vodom (dodavajući malo po malo) dok ne dobijete smesu koja ostaje kompaktna kad se stisne. Na dno pleha stavite sloj soli, zatim stavite pripremljene brancine a onda svaki zasebno skroz obložite solju.

Rernu zagrejte na 200°C, stavite ribu i pecite 20 minuta. Posle tog vremena izvadite pleh iz rerne, sačekajte 5 minuta a onda razbijte so, izvadite ribe, malo ih četkicom očistite od soli i servirajte uz salsu verde.

PRIPREMA SALSA VERDE

U električnu seckalicu stavite sve sastojke koji idu i dobro smiksajte. Količinu maslinovog ulja dodajte po ukusu u zavisnosti koliko gust sos želite. Isto tako količinu limuna, soli, belog luka prilagodite svom ukusu.

Decembar/Januar 2016
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *