Borani esfanaj

Borani esfanaj

SASTOJCI

2 kašike suvog grožđa
1 kašika maslinovog ulja
1 glavica luka
¼ kašičice kurkume
250 g svežih listova spanaća
200 g kisele pavlake sa 12% mlečne masti
1 kašika limunovog soka
so, biber po ukusu

 

PRIPREMA

Najpre potopite suvo grožđe u malo mlake vode i ostavite da stoji 15-ak minuta.

Iseckajte luk na sitne kockice. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Dodajte luk i pržite ga dok ne omekša i postane providan, oko 7-8 minuta. Po potrebi dodajte malko vode. Kad je luk dinstan, dodajte kurkumu i oceđeno suvo grožđe i dinstajte još 2-3 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.

Očistite i operite spanać. Sipajte vodu u veliku šerpu i dodajte kašičicu soli. Zagrejte vodu do ključanja. U ključalu vodu ubacite listove spanaća i blanširajte ih 20-30 sekundi, otklopljeno. Procedite spanać i odmah ga isperite hladnom vodom, da se zaustavi proces kuvanja. Dobro iscedite rukama spanać da istisnete sav višak tečnosti, pa ga sitno iseckajte. U seckan spanać dodajte izmešanu kiselu pavlaku i sve sjedinite. Dodjte limunov sok, so i biber po ukusu. Na kraju u umak umešajte i ohlađen luk i suvo grožđe.

Ovaj umak ide dobro sa jagnjetinom, ali odličan je i samo sa domaćim hlebom.

naslovna-mart-mala
Separator image

1 Comment

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *