Blog

U sezoni: Ruzmarin

Ruzmarin

Ruzmarin je višegodišnja otporna biljka iz iste porodice kojoj pripadaju i mnoge druge začinske biljke (nana, matičnjak, origano). Njegov miris asocira na more, sunce i plaže. A zaista i potiče sa priobalnih, mediteranskih predela, mada se danas gaji širom sveta.

Vikend meni #89

Vikend meni #89

Izgleda da nam je proleće ove godine poranilo. Mi smo spremni i radujemo se prvom zelenišu na pijacama! Za ovaj vikend predlažemo da spremite nešto sa samoniklim divljim biljem, jer je najlepše dok je mlado. A ako smutite nešto interesantno, pošaljite nam recepte, divlje bilje je tema za naredno izdanje!

Vikend meni #87

Vikend meni #87

Ovog meseca rešili smo da malo više jedemo kašikom. Čorbasta jela, supe, karije i rague. Ovog vikenda, donosimo jedan neobičniji predlog za minestrone ~ od bele rotkve, sa knedlama. Probajte, jer je rotkva, iako omraženo povrće, u nekim jelima pravi pogodak.

Tu su naravno i ostali recepti da zaslade i ovaj vikend.

U sezoni: Prokelj

Prokelj

Smatra se da se preteča današnjeg prokelja gajio još u starom Rimu. Prvi detaljniji pisani tragovi o ovoj biljci potiču sa početka XIII veka iz današnje Belgije. Prokelj se tada posebno gajio u okolini Brisela, pa otud i engleski naziv za ovo povrće (Brussels sprouts – Briselski kupus). Do XVI veka upotreba i uzgoj prokelja su bili veoma popularni i tada se već gajio širom severne Evrope.

Vikend meni #86

Vikend meni #86

Ovaj vikend počnite domaćim kroasanima. Nastavite neverovatno sočnim mesom kuvanim u vinu, sa posebnom tajnom mešavinom začina… Zasladite se posnim kolačima sa čokoladom i narandžama, a za večeru… za večeru spremite nešto posebno. Bez nekog posebnog povoda. Tek tako…

U sezoni: Orah

Orasi

Orasi su jestiva jezgra koja se nalaze u semenu istoimene biljke (Juglans regia, porodica Juglandaceae). Svakako su najzastupljeniji orašasti plodovi u našoj kuhinji i bez njih su zimski slatkiši skoro nezamislivi. Zanimljiv i prepoznatljiv oblik jezgra koji podseća na izgled ljudskog mozga je doveo do popularnog mišljenja da su orasi odlični za inteligenciju.

Vikend meni #85

Vikend meni #85

Jedan od najlepših ručkova je pilence sa krompirom. To i da se posle zasladite čokoladnom tortom. A za doručak i večeru predlažemo da spremite namaz od leblebija sa kukuruznim trouglićima ili u pita hlebu. Prijatan i lep vikend vam želimo!