Baron torta

Baron torta

Bogata čokoladna torta sa finim želeom od malina. Podjednako je dobra i ako koristite sveže maline u sezoni ili maline iz friza.

Baron torta

Baron torta

    Sastojci za koru
  • (sastojci su za 1 koru, potrebno je ispeći 4 ovakve)
  • 6 belanaca
  • 12 ravnih kašika šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 2 kašike prezli
  • Sastojci za čokoladni fil
  • 24 žumanca
  • 20 kašika šećera
  • 100 g kakaa
  • 2 kesice pudinga od čokolade
  • 1 l mleka
  • 400 g čokolade za kuvanje
  • 375 g putera
  • Sastojci za fil od malina
  • 800 g malina
  • 600 ml vode
  • 15 kašika šećera
  • 2 kesice želatina (od po 10 g)
  • 2 kesice pudinga od malina
  • Glazura
  • 200 g čokolade
  • 6 kašika ulja
    Priprema
  1. Uključite rernu da se greje na 180°C. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. Najbolje je da imate dva ista pleha, pa da naizmenično pečete kore, tako će mnogo brže ići.
  2. U belanca dodajte prstohvat soli, pa ih uz postepeno dodavanje šećera umutite u čvrst sneg. Dodajte prezle i kakao, pa dobro izmešajte žicom za mućenje, da se suvi sastojci dobro rasporede. Ovo možete uraditi i mikserom, muteći kratko na najmanjoj brzini. Masu ravnomerno rasporedite na pripremljeni pleh. Pecite u zagrejanoj rerni 15-20 minuta.
  3. Ponovite isto još četiri puta. Ukupno ćete imati četiri kore.
  4. Za prvi fil umutite žumanca kratko sa šećerom, kakaom, pudingom od čokolade i malo mleka koje ste odvojili od ukupne količine. Ostalo mleko stavite u šerpu, na šporet da proključa. U proključalo mleko sipajte masu od žumanaca i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. U vruću masu dodajte čokoladu izlomljenu na komade i mešajte da se čokolada istopi i sjedini sa ostatkom fila. Stavite komad providne folije na površinu fila da se ne stvori korica i ostavite da se ohladi. U ohlađen fil dodajte umućen puter.
  5. Za drugi fil u maline dodajte šećer i 200 ml vode i stavite da proključa. Odmah prelijte 200 ml vode preko želatina i ostavite 10-ak minuta da nabubri. Puding od malina pomešajte sa preostalih 200 ml vode. U vrele maline dodajte nabubreli želatin, i čim se istopi, dodajte puding pomešan sa vodom. Kuvajte kratko, 2-3 minuta da se fil zgusne. Ostavite da se ohladi. Ovaj fil nanosite na tortu dok je mlak, ali ne topao.
  6. Tortu složite na sledeći način: kora - prvi fil - drugi fil... Poslednju koru nemojte filovati. Malo prvog fila ostavite za premazivanje cele torte.
  7. Za glazuru istopite čokoladu na pari sa uljem i dobro izmešajte u glatku masu. Prelijte preko torte. Ostavite u frižider, najbolje preko noći.
http://mezze.rs/baron-torta/

Jun 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *