Babka sa dulce de lechem, cvetom soli, tostiranim lešnicima i tamnom čokoladom

Babka sa dulce de lechem, cvetom soli, tostiranim lešnicima i tamnom čokoladom

SASTOJCI ZA TESTO

280 g glatkog brašna
prstohvat soli
60 g šećera
10 g svežeg kvasca
100 ml mlakog mleka
70 g otopljenog putera
3 žumanceta
1 sastrugana mahuna vanile

SASTOJCI ZA NADEV

300 g dulce de leche karamel namaza
3-4 prstohvata cveta soli
100 g tostiranih lešnika (ili badema)
100 g tamne čokolade sa 70% kakaa

I JOŠ
1 jaje

 

PRIPREMA

Brašno pomešajte sa suvim sastojcima za testo. Kvasac rastopite u mleku i dodajte u brašno zajedno sa žumancima i otopljenim puterom. Miksajte 10-ak minuta u mikserom ili ručno mesite dok se ne dobije glatko, meko i elastično testo. Prekrijte prozirnom folijom i pustite da se udvostruči.

Istresite testo na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte u pravougaonik debljine 2-3 mm. Premažite lagano zagrejanim dulce de lechem, pospite cvetom soli, dodajte krupno naseckane lešnike i tamnu čokoladu. Zamotajte nadeveno testo u rolat i pr-erežite je oštrim nožem po dužini. Položite dve dobijene trake jednu pored druge otvorenom stranom prema gore i isprepletite poput kanapa. Stavite u papirom za pečenje obloženi četvrtasti kalup otvorenom stranom ka gore i pustite da se udvostruči. Premažite umućenim jajetom i pecite na opciji ventilator 10 min na 180°C, a zatim još 15 min na 165°C. Proverite čačkalicom da li je gotovo.

Izvadite babku na žicu i pustite da se u potpunosti ohladi.

Secite na tanke šnite. Čuvajte čvrsto zamotano u prozirnoj foliji. Još je ukusnija nakon nekoliko dana stajanja.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *