Baba ganuš

Baba ganuš

SASTOJCI

2 plava patlidžana
par čenova belog luka
sok od 1/2 limuna
80 g tahinija
kumin
čili u prahu
so

za posluživanje

maslinovo ulje
peršun
čili u prahu

 

PRIPREMA

Plave patlidžane izbockajte na par mesta i pecite u rerni na 200°C dok totalno ne omekšaju.

Kada se prohlade, oljustite ih i izbacite semenke.

Izmiksajte ih u blenderu zajedno sa par čenova belog luka, sokom od limuna, tahinijem, kuminom, čilijem i solju po ukusu.

Poslužite u činiji ili dubljem tanjiru, a po površini donjom stranom kašike napravite kružno udubljenje u koje ćete sipati maslinovo ulje i posuti seckanim peršunom i čilijem u prahu.

Septembar 2013.
Separator image

4 Comments

Add Yours
    • 2
      Mezze Magazin

      Olja, ako radite nešto sa plavim paradajzom koji ste pre termičke obrade oljuštili i iseckali, onda možete da ga posolite i ostavite neko vreme u cediljci. So bi trebalo da izvuče gorčinu koja će da iscuri zajedno sa nešto soka.

      U ovom receptu se plavi paradajz peče ceo u rerni pa je možda bolje da mu ovako ne izvlačite gorčinu. Najbolje je da koristite manje primerke koji bi trebalo da su manje gorki.

    • 4
      Mezze Magazin

      Jeste, teško se ljušti, dosta ostane na koži 🙂 Sigurno je najlepše ako se ispeče na plotni šporeta na drva ili roštilju. Probaćemo na leto 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *