Američki kiseli krastavčići

Američki kiseli krastavčići

SASTOJCI

450 g krastavaca (mogu i veći)
2 veće glavice luka
2 kašike soli
500 ml jabukovog sirćeta
1 šolja (od 250 ml) smeđeg šećera
2 kašičice kurkume
1/2 kašike semenki žute slačice

 

PRIPREMA

Oprane krastavce isecite na kolutove debljine 4-5 mm (odstranite gorke delove, ako ih ima). Luk isecite na polumesece. I luk i krastavce stavite u veliku staklenu posudu i pomešajte sa solju. Prekrijte čistom krpom i ostavite da stoji preko noći.

Sledećeg dana isperite luk i krastavce čistom vodom i dobro ocedite. Probajte, pa ako je previše slano, potopite u vodu 15 minuta, pa opet ocedite.

Ostale sastojke odmerite u veću, širu, a pliću posudu. Stavite na šporet i pustite da proključa. Povremeno mešajte da se šećer rastvori, pa ostavite da ključa 10 minuta. U ključalu tečnost dodajte krastavce i luk i čekajte da opet proključa. Čim proključa vadite povrće šupljikavom kašikom i stavljajte u tople, sterilisane tegle. Ostavite oko 1 cm do vrha tegle. Preko povrća sipajte toplu tečnost tako da prekrije luk i krastavce. Dobro zatvorite i ostavite bar 2 nedelje da stoji pre isprobavanja.

Septembar 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *