Američka pita sa jabukama

Američka pita sa jabukama

SASTOJCI

300 g brašna
225 g hladnog putera iseckanog na kockice
100 ml ledeno hladne vode
1-2 kašike šećera
1 kašičica soli

I JOŠ

6 velikih jabuka ili 8 manjih (zlatni delišes koji još nije potpuno žut)
1 šolja belog (ili smeđeg) šećera
3 kašike gustina ili 5 kašika brašna
1-2 kašika soka od limuna
1 kašika ekstrakta vanile
1-2 kašičice cimeta
muskatni orašćič i karanfilić, opciono
manji komad putera
1 jaje

 

PRIPREMA

Testo mora da bude veoma hladno, zato se koristi ledeno hadna voda i puter, što zbog kvaliteta kore što zbog lakšeg rukovanja testom. Sud u kome se peče pita je obično staklena vatrostalna i okrugla posuda, prečnika 25 cm. Ivice mogu da budu 3-5 cm.

Preporučujemo da se testo mesi u multipraktiku ili u mikseru za testo jer će se mešanjem ruku ono brzo zagrejati. U tom slučaju najbolje da koristite varjaču. Najpre promešajte samo brašno u multipraktiku, umesto da ga prosejete, dodajte so i šećer, a zatim dodajte iseckani puter, mešajte oko 15 sekundi. Voda se dodaje postepeno i za 30 sekundi testo je spremno.

Nemojte da previše mesite testo. Ono treba da bude sipkavo, ne previše vlažno.

Kad ste umesili testo podelite ga na dva dela, oblikujte u diskove, obložite ih plastičnom folijom i stavite u frižider. Testo mora da provede bar 1 sat u frižideru.

Za to vreme jabuke oljuštite, očistite od semenki, prepolovite na pola i onda secite na tanke komade. Na kraju ih u većem sudu pomešajte sa šećerom, gustinom, limunovim sokom, vanila ekstraktom i cimetom.

Zagrejte renu na 200°C. Testo se razvlači oklagijom, meni ne treba dodatno brašno, ali to zavisi i od površine na kojoj se radi. Krug od testa treba da bude par centimetara veći od suda u kome se peče. Oklagijom prenesite testo u sud. Ili razvijte testo preko masne hartije pa zajedno sa njom prenesite testo. Ne razvlačite obe kore u isto vreme, nego prvo donju, pa kad ste stavili voće onda gornju.
Kada ste pokrili jabukama donju koru, stavite na površinu voća par komadića putera.

Gornju koru na piti možete i da dekorišete. Npr. kalupima pravite otvore, a posle isečene komade testa dodajte na koru.

Dobro spojte donju i gornju koricu rukama. Višak testa na ivici, koje prelazi sud, odstranite. Ukoliko pokrivate pitu uvek zasecite testo da bi pita mogla da diše tokom pečenja. Uvek stavite veći pleh na donju pregradu rerne da bi zadržao sadržaj koji vrlo često curi iz pite tokom pečenje.

Gornju koru premažite sa izmućenim jajetom da bi dobila zlatno braon boju, i pospite sa malo šećera.

Pecite pitu na 200°C 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 175°C i pecite još oko 40 minuta. Ukoliko se desi da tokom pečenja gornja korica počne da gori, poklopite je sa aluminijumskom folijom.

Pošto ste ispekli pitu ostavite je još neko vreme, najbolje 2 sata, da se sve lepo integriše, sokovi zgusnu, a tek onda je služite, još uvek toplu, jer tako je najbolje.

naslovna-oktobar212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *